De Nederlandse overheden – het Rijk, provincies en gemeenten – hebben afgesproken dat de openbare ruimte vóór 2050 ‘klimaatadaptief’ is ingericht.
Klimaatverandering in Winterswijk
De gevolgen van de klimaatverandering zijn ook voor Winterswijk in kaart gebracht in de Klimaateffectatlas. In de bebouwde kom van Winterswijk spelen vooral wateroverlast en hittestress een grote rol. Dat komt door alle verhardingen, zoals asfalt, stoepen, inritten en gebouwen. Die nemen allemaal hitte op. En die hitte geven ze ook weer af. In de bebouwde kom is het buiten dus warmer dan ergens anders in Winterswijk. Die hitte kunnen we verminderen door zinloze verharding weg te halen. Ook andere materialen en de schaduw van extra bomen maken het koeler. Dat is allemaal belangrijk voor onze gezondheid en veiligheid.
Aanpassingen Groenloseweg
De Groenloseweg ligt in de bebouwde kom, daar waar wateroverlast en hittestress een rol spelen. De Groenloseweg wordt daarom opnieuw ingericht.
De wateroverlast wordt aangepakt door extra groen. Er komen meer bomen en planten langs de weg. Op die groene plekken kan het regenwater in de grond zakken, zelfs bij hevige regenbuien. Dat helpt tegelijk om droogte te voorkomen. Ook komen er parkeervakken met zogenaamde ‘waterpasserende’ bestrating. Die bestrating laat het water door naar de grond eronder. Een andere oplossing is het bovengronds afvoeren en vasthouden van water. De sloot bij Frerikshof is daarvoor bijvoorbeeld geschikt.
Bomen en groen langs de weg zorgen ook voor meer schaduw en voor verdamping. Dat maakt het koeler op straat.
Al deze aanpassingen passen in de Groenstructuurvisie van de gemeente. Volgens deze visie brengen we de vroegere structuur van laanbomen terug in de bebouwde kom. Zo krijgt de Groenloseweg een mooie uitstraling én een gezonde en leefbare toekomst. En die toekomst begint nu.
Meer informatie